Kastamonu Evlilik Sitesi
Kastamonu eski bir yerleşim merkezi olup ilçelerinde birçok eski eserler ziyarete açık bulunmaktadır. Kastamonu tarihini etkileyenler Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar olmuştur.
Kastamonu Evlilik – Zengin yemek ve seçenekleri
Kastamonu’daki tarihi eserlere bakıldığında buradaki ilk yerleşimin Paleolitik döneme ait olduğu görünmektedir. Tarihi kadar yemekleri de zengindir bu ilin. Pazar fırınlarında ise mutlaka alınıp tadılması gereken lezzetler arasında pastırmalı ekmek veya etli ekmek bulunmaktadır.
Ayrıca yörenin sevilen yemek ve tatlıları arasında ana-kız çorbası, Ecevit çorbası, haluçka, mısır çöreği, kaygana, mıklama, kavurma, erişte, kaşık helvası, pekmezli un helvası ve hasüde vardır. Kastamonu’da diğer etkinlikler için Nasrullah Merkezi, Belediye Caddesi ve Banka Sokak gidilecek yerler arasında bulunmaktadır.
Kastamonu Evlilik adetleri
Kastamonu geleneklerine bağlı bir halktır ve evlilikler buna göre şekillenir. Eskiden evlenme yaşı 17-20 arasındayken bugün evlenenlerin yaşı daha büyük olmaktadır. Daha önceleri ise buluğ çağına gelince yani 12-14 yaşların evlenmek için uygun görülen yaşlardı.
Ailede bireyler evlenmek için bir sıra bekleme konusunda katı değildir. Kimin kısmeti çıktıysa o evlendirilir. Ailenin büyüğünden önce küçük kız evlenebilir. Küçük kızın kısmeti büyük kızdan önce çıkmışsa, büyük kızdan evlenme izni alınır. Büyük kız izin verdikten sonra küçük kız evlenir ve mutlu bir birlikteliğe ilk adımını atar. Kız erkek tanışmaları genelde ailelerin tavsiyeleri ile olur.
Eğer aileler tanıştırmadıysa gençler genelde birbirlerini düğünlerde görüp tanışırlar. Ancak birbirlerini beğenmekten ziyade birbirleri için ve evlilik hayatı için ne kadar bereketli ve hayırlı olacağı daha önemlidir. Bu yüzden bir hocaya istihare ısmarlanır ve hocanın rüyasına göre karar verilir. Hoca olumlu bir rüya görmüşse, kız ve erkek evlenir, mutlu bir yuva kurma heyecanı yaşarlar.