Kahramanmaraş Evlilik Sitesi
Kahramanmaraş’ta evlilik adetleri hala eski dönemlerdeki gibi geleneksel bir biçimde uygulanmaktadır. Yöre halkı için evlilik öncesi tüm hazırlıkların eksiksiz tamamlanması ve göreneklere uygun şekilde yapılması çok önemlidir.
Kahramanmaraş Evlilik Sitesi: Köy düğünlerinde oynanan yöresel oyunlar
Düğün günü, düğün öncesi ve sonrası bir çok farklı hazırlık yapılır ve bu hazırlıklara hem çiftin ailesi hem de aile dostları yardım eder. Kahramanmaraş evlilik ilişkilerine saygı duyan ve dayanışmayı elden bırakmayan ailelerden oluşan bir şehrimizdir.
Eski Kahramanmaraş köy düğünlerinde oynanan yöresel oyunlar (sin sin, yüzük gibi) çok meşhurdur, günümüzde hala birkaç tanesi düğünlerde oynanmaktadır.
Kahramanmaraş evlilik konusunda adetlere son derece bağlı olunan bir ilimizdir. Evlenme kararı alan çift öncelikle "şerbet günü" düzenler, gelin evine gelen misafirlere şerbet dağıtılır, ardından ise nişan günü hazırlıkları başlar.
Kahramanmaraş evlilik ilişkilerinin kutsal sayıldığı bir ilimizdir
Evlenmek için ailelerin iznini almak çok önemlidir. Nişan günü iki tarafın aileleri de aynı evde toplanır ve nişan yüzükleri takılır. Ardından sırasıyla düğün hamamı, kına gecesi ve düğün kutlamaları yapılır. Bazı aileler kına gecesini düğün hamamında yapar. Hamama genelde bayanlar katılır ve aile büyüklerinden biri seçilerek gelinin avuç içlerine kına yakılır. Ertesi gün düğün günüdür.
Düğün türküsü eşliğinde gelin ile damat çevresinde halay çekilir ve mutlu bir evlilik hayatı için dualar edilir. Düğün sonrası büyüklerin elini öpme adeti çok yaygındır. İslamda evlilik şartlarının yerine getirilmesi için köy düğünlerinde genelde dini nikah kıyılır, günümüzde resmi nikah kıyan aileler de genelde bu töreni evde düzenlemeyi tercih ederler.
Kahramanmaraş evlilik konusunda henüz geleneksel yolların tercih edildiği illermizden biridir ve evlilik şirketi veya evlilik merkezi gibi, bu konuda profesyonel hizmet veren kuruluşlara şu an için çok fazla ilgi gösterilmemektedir.