Hakkari Evlilik Sitesi
Hakkari şehrimizde evlilik kararına son derece saygı duyulur ve aileler tüm tanıdıklarla beraber ciddi evlilik hazırlıkları ve kutlamaları için seferber olurlar.
Hakkari evlilik adetleri ve geleneksel düğün hazırlıkları
Boşanma olayları neredeyse hiç görülmemektedir. Geleneksel düğün hazırlıkları bu yörede meşhurdur ve günlerce süren şenlikler eşliğinde kutlanmaktadır. Yörenin birçok kısmında sırasıyla söz kesme, nişan, dini nikah, ardından da resmi nikah kıyılır.
Evlenme kararı alan çiftler, aileleri ile birlikte sırasıyla kız isteme ve söz kesme günlerini düzenler. Hakkari evlilik ilişkilerinde aile onayının ve desteğinin olmaması pek düşünülmediği bir şehirdir.
Hakkari evlilik konusunda gelenekleri takip eden bir şehrimizdir. Düğün öncesi sadece erkeklerin katıldığı "şeker kırma" töreni yapılır. Bu törenin ardından gelinin evinde kutlanan kına gecesi düzenlenir ve bu gecede geline takılar ve gelin elbisesi verilir. Kına gecesini takip eden sabah düğün gününü işaret eder.
Hakkari evlilik: Davul ve Zurna
Düğün günü gelin, damat ve kalabalık bir grup tarafından türküler ve şarkılar eşliğinde evinden alınarak düğün alanına getirilir. Düğün alanına giden gruplar davul zurna gibi yöresel çalgılar ile çalınan müzikler eşliğinde danslar eder. Büyük bir çoşkuyla kutlanan düğün şenlikleri, evlilik törenlerinin en önemli ve görkemli kısmıdır. Genelde geleneksel Hakkari düğünleri iki gün iki gece sürmektedir.
Bu düğünlere davet edilmek ve katılmak yöre halkı için çok önemlidir, dolayısıyla düğün şenliklerine katılan bireyler en özel kıyafetlerini giyer, evlenecek olan çiftin ailelerine hediyeler getirirler. Düğün sonrası gelin evinde günlerce davetler olur, gelen tüm konuklar çiftin mutlu evlilik hayatları için iyi dileklerde bulunur hediyeler getirir. Hakkari evlilik konusunda Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi geleneksel bir yapıya sahiptir.