Çorum Evlilik Sitesi
Çorum geleneklerine bağlı yöre halkından oluşmaktadır. Evlenme adetleri ise genelde merkezde, ilçe ve köylerde pek farklılıklar göstermez. Gerçi evlilik adımı önceleri daha çok görücü usulü ile olurken, artık bu oldukça nadir görülen bir durum haline gelmiştir.
Çorum’da evlilik ve hayatın dönüm noktasında geleneklerin anlamı
Evlenme çağına gelen kız ve oğlan ailesi yavaş yavaş bu sorumluluğu üstlenir ve kızının veya oğlunun münasip biriyle evlenmesini diler. Ancak eş seçiminde aileler etkilidir. Öncelikle evlenmek isteyen oğlan bunu annesi söyler. Sonra da annesi oğlunu evlendirmek için araştırmalara başlar.
Uygun bir gelin adayı bulunduğu vakit oğlana gösterilir. O da kızı beğenirse, kızın ailesine haber gönderilir ve bu konudaki fikirleri alınır. Kız evi de kızlarından fikir aldıktan sonra ve olumlu gelişme durumunda, söz kesme ya da kahve içme için bir tarih belirlenir.
Çorum Evlilik, sitesi, şerbet kadar tatlı bir birliktelik hayatı
Çorum’da kız istemek için bir tarih belirlendikten sonra, kızın evine kahve içme için gidilir. Buna yörede şerbet içme de denir. Söz kesmeye giderken erkek tarafı yanında tatlı türü şeyler götürür.
Bunlar şeker, tatlı, kuru yemiş ve kahve gibi ikramlar olabilir. Gelen misafirlere tutulur. Dualar eşliğinde kız istenir ve yüzükler takılır. Ardından nişan tarihi konuşulur. Nişanlar genelde herkesin rahatça katılımını sağlamak için Cumartesi veya Pazar günleri yapılır.
Nişandan bir gün önce kız evine nişanda giyeceği elbise ve diğer hediyeler gönderilir. Nişan kız evinde kutlanır, gelenler takılarını takar ve kaynana da nişan yüzüğünü takar. Sıra gelir düğüne. Bu da oldukça heyecanlı geçer. Evlilik için yapılan tüm bu geleneksel uygulamalar, mutlu bir çiftin aile kurması içindir